Yönetimde Simülasyon Yaklaşımı

Yazar : Prof. Dr. Haluk Erkut
Yayın Tarihi : 1992
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 224
Ölçü : 16,5 x 24 cm
Yayınevi : İrfan Yayımcılık

Ülkemizde kantitatil karar vernie yöntemleri ile ilgili ilk uygulamalar ve bu konuların üniversitelerin öğretim proglamlan arasında yeralması 1950'li yılların sonlarına rastlar. O dönemleri yaşayanlar, İ.T.Ü. Makina Fakültesi’nde görevli bir kaç öğretim üyesinin bu konuları tanıtmak, yaymak, öğretmek ve uygulamak için gösterdikleri gayretleri kuşkusuz, hatırlayacaklardır.
Yöneylem Araştırması alanı içinde yer alan konular, ülkemizde ilk defa. İ.T.Ü. Makina Fakültesi öğretim programlanndaki Fabrika Organizasyonu dersi içinde Prof. Dr. İlharni Karayalçın tarafından anlatılmıştır. Bu konular 1961-1962 ders yılından itibaren de "Harekât Araştırması" isimli derste ayın öğretim üyesi tarafından verilmeye devam edilmiştir.
Simülasyon konusundaki ilk Türkçe yayın "İşletme Problemlerinin Çözümünde Simülasyon Tekniği ve Bir Misal" adlı makale olup, İ.T.Ü. Dergisinin 1972 yılında ki 30. cildinin 4. sayısında yayınlanmıştır. Bu makale esas itibariyle 6 Ekim 1971 tarihinde yapılan Doçentlik Sınavınım Deneme dersinde anlattığım konulan ihtiva etmektedir.
1973-1974 öğretim yılında, İ.T.Ü. Makina Fakültesi Sanayi Mühendisliği Bölümünde o zaman adı MMLS (Mühendislik ve Mimarlık Lisans Sonrası) öğretimi olan Yüksek lisans programında "Simülasyon" isimli ders açılmış ve bu derste Simülasyon alanına giren konular benim tarafımdan anlatılmıştır. O tarihlerde bu derse yönelik olarak mütevazı bir ders notu da hazırlanmıştı. Şu anda okumakla olduğunuz bu değerli kitabın yazarı Prof. Dr. Haluk Erkut'da bahsedilen dersi ilk dera okuyan öğrencilerden biriydi.
Geçen yıllar içinde, konu Üniversitelerimizde ve sanayi kuruluşlarında hızlı bir şekilde yayıldı ve uygulama alanı buldu. Simülasyon konusunda özellikle doktora ve doçentlik tezi olarak çok değerli çalışmalar yapıldı. Bu arada, rahmetli Doç. Dr. Osman Halaç'ın "Simülasyon" isimli kitabı ile Prof. Dr. Nadir Yücel'in "Monte Karlo Simülasyonu" adlı kitabı ülkemizde bu konuda yazılmış ilk eserler olarak daima hatırlanacaktır.
Bilgisayar teknolojisindeki gelişmelerle Simülasyon uygulamaları, dünyada olduğu gibi ülkemizde de daha büyük boyutlu, daha detaylı ve daha etkin kullanılır hale geldi. Geliştirilen yeni Simülasyon dillerinin getirdiği kolaylıklar, bu alanda çalışanlann konuya daha olumlu ve sıcak bakmalarına neden oldu.
Ülkemizde Monte Karlo Simülasyonundan bu günlere gelinmesi gerçekten çok mutlu bir olaydır. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ve şükran borçluyuz.
Kitap yazmak kolay değildir. Titiz bir çalışma, büyük bir özveri gerektirir. Hele okunabilir kitaplar yazmak daha da zordur. Prof. Dr. Haluk Erkul'u böyle kapsamlı ve değerli bir kitabı hazırlama başarısından dolayı kutluyor ve eserin öğrencilere ve konu ile ilgili olanlara yararlı olmasını diliyorum.
Pr«r. Dr. Ataç SOYSAL 24.02.1992, İstanbul

******
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...